maanantai 4. helmikuuta 2013

Ei ne neliöt vaan se asenne

Hesarissa oli mielenkiintoinen juttu lapsiperheestä, joka asuu niukissa neliöissä. Jäin pohtimaan asiaa omalta kannaltani. Asumisesta kun on aina kiva väitellä ja jokaisella on siitä ihan varmasti mielipide.

Olisinko valmis luopumaan isosta osasta rakkaita kirjojani, pianostani, nuoteistani, löhösohvastani? Nykyisten standardien mukaisesta isosta kylpyhuoneesta ja tilavasta ja toimivasta keittiöstäni? No jos nyt ei lähdetä siihen argumentointiin että osa maailman ihmisistä asuu teltoissa tai peltihökkeleissä tai savimajoissa, niin en olisi valmis vapaaehtoisesti luopumaan tästä omasta asuintilastani. Vaikka pääkaupunkiseudulla omistusasunnossa asuminen tarkoittaa erittäin isoa asuntolainaa (jossain muualla saisi kerrostalokolmion hinnalla puoli kuntaa) ja sitä kautta voimakasta sitoumusta työelämässä oloon. Hengissä pysyisimme vähemmälläkin, samoin halvemmilla huonekaluilla (ja vaatteilla ja muillakin tavaroilla). Tykkään ostaa laadukasta, esim. huonekaluissa suosin oikeasta puusta tehtyjä, joiden on tarkoituskin kestää meillä kymmeniä vuosia.

Lapsuudenkodissani oli paljon kirjoja ja iso kirjahylly olohuoneessa tai erillinen kirjasto-/vierashuone on minulle standardi. Kirjojen hamstraaminen on periaatteessa ihn hölmöä, en minä niitä moneen kertaan lue, mutta saan jotain henkistä tyydytystä isosta kirjakokoelmasta. Se on sisustuselementti. Ja kirjahylly vie tilaa. Samoin piano on oltava ja erillinen kaappi perintönä tulleelle isolle nuottikokoelmalle, vaikka nämäkin ovat hyvin vähällä käytöllä nykyään. Olisin vähän hukassa jos ei näille olisi tilaa tai jos olohuoneessa olisi pelkkää valkoista seinää ja pari matalaa tasoa.

Lapsella on oma huone. Olen niin herkkäuninen että halusin laittaa Leijonapojan omaan huoneeseen jo seitsenkuisena ja se oli ihan loistopäätös. Aina viime kevääseen asti, kun unipussista piti luopua, koko perheen yöunet olivat oikein hyvät. (Ja tuskin tätä pikkuveljäkään olisi saatu tehtyä jos makkarin nurkassa olisi ollut alle kaksivuotias nukkumassa.) Nyt nukkumisjärjestelyt ovat vähän rempallaan = poika kömpii aamuyöstä meidän viereen, mutta kun pääasiassa ja ainakin teoriassa jokainen perheenjäsen saa nukuttua aika pitkän unipätkän joka yö, niin olemme antaneet tilanteen olla näin. Pojalla on jo niin paljon tavaraakin (pääosin lahjaksi saatua, ei me niin paljon kaikkea ostella!) että sen huone pursuilee ja rönsyilee olohuoneen puolelle. Haluan että illan tullen olohuone on aikuisten valtakunta ja nurkissa ei ole leluröykkiöitä.

Makuuhuone toimittaa tällä hetkellä myös työhuoneen virkaa ja jatkossa tänne muuttaa vauva. Työhuonefunktio säilynee osittain, ja vauva saa nukkua meidän kanssamme kunnes oppii nukkumaan yöt kokonaan. Poikia ei laiteta samaan huoneeseen siinä tilanteessa, että toinen heräilee öisin ja herättää toisenkin. Jatkossa sitten kerrossänky, kun pinnis jää pienemmällekin pieneksi. Oikeastaan pieni helpotus, että lapset ovat samaa sukupuolta molemmat - jospa rojun määrä edes vähän pienenisi kun ei tule tyttöjen tavaraa poikien tavaran lisäksi. (Onpa sukupuolinormittunutta puhetta... mutta tavaramielessä näin kyllä tulisi käymään!) Mahtuvat sitten paremmin samaan huoneeseen tavaroineen.

Tässä on tarkoitus asua siihen asti että palaan takaisin työelämään - milloin se aika sitten koittaneekaan - ja pystymme turvallisesti velkaantumaan lisää ja ostamaan ylihintaisia rivi- tai paritaloneliöitä täältä Etelä-Suomen sykkeestä. Olemme miehen kanssa molemmat täältä päin kotoisin joten mitään syytä tai edes halua vaihtaa muille seuduille ei ole.

Tulevaisuudessa haaveilen kodinhoitohuoneesta, tai edes jonkinlaisesta kodinhoitonurkkauksesta kylppärin yhteydessä. Nyt meillä ei ole edes kuivausrumpua, ja pyykkiteline taikka kaksi onkin vakiohuonekalumme makkarin nurkassa. Yksi tai jopa kaksi makuuhuonetta lisää - molemmille pojille omat huoneet ja ehkä työ-/vieras-/kirjasto-/pianohuone, sellainen yleinen rojundumppaushuone, olisi ihana. Oma piha, vaikka koiraa ei meille allergian takia tulekaan. Sauna pitää tietysti olla, mutta nytkin on jo. Kuraeteinen? Jos mahdollista, kyllä. Lämmintä varastotilaa on nyt jo aika paljon, mutta saisi olla enemmänkin.

En ole mikään sellainen tavarahamsteri, että meillä pyörisi jos jonkinlaista posliiniesinettä, pitsiliinaa ja kahvikuppia tai järjettömästi vanhaa vaatetta kaapeissa. Mutta noita isoja huonekaluja ja kirjoja riittää. Vaatekaapit eivät koskaan ole olleet mulle ongelma, ja keittiötavaraa sekä liinavaatetta osaan kierrättää tehokkaasti. Mies on enemmän tämmöisen pikkutavaran perään, ja meillä onkin diili, että kellariin saa varastoida sen mikä mahtuu mutta asuntoon ei tuoda esim. vanhoja kouluvihkoja ja luentomuistiinpanoja. Ja jos tila loppuu, niistä karsitaan ensimmäiseksi.

Kaipa tämän meidän tavaravuoren saisi väkisin tungettua kaksioonkin, mutta sitten menisi jo tetrikseksi, ja ihan sentilleen täyteen ahdettu kämppä on mulle henkilökohtainen painajainen (vanhempani asuvat sellaisessa, kamaa on siis pöydän- ja sängynaluset täynnä ja erilaisia ruokailuryhmiäkin on vieri vieressä...). Mutta kun minä haluan viihtyä kodissani, vaalia muutamaan perintöhuonekalua, sisustaa välillä vähän uuttakin ja ottaa silloin tällöin vieraita vastaan niin että kaikki mahtuvat istumaan muualla kuin lattioilla. Ja kiva on olla omankin perheen kesken niin että kaikilla on omaa tilaa. Jonkun mielestä varmaan asumme käsittämättömän ahtaasti, alle 80 neliössä lapsen kanssa, joillekin nämä neliöt ja kaikki kivat tavarat ovat kaukainen haave. Kriiseilin vielä kesällä aika pahasti tulevasta tilanpuutteesta, nyt olen jo paljon enemmän sinut asian kanssa. Ehkä avaudun aiheesta taas sitten kun legojen ja pikkuautojen lisäksi lattialla on vakituisesti leikkimatto ja sitterikin.

Nostan hattua tuolle Hesarin toimittajalle, jonka pian viisihenkinen perhe mahtuisi meidän olohuoneeseen ja makkariin. Itselläni ei ihan asenne riittäisi.

7 kommenttia:

  1. Kirjoittelin tuossa taannoin samaisesta aiheesta - me asumme 100 neliössä ja kyllä me pienempäänkin mahtuisimme (isompaan en halua millään). Kirjahylly vain on mulla ihan samanlainen tunneasia ja ainoa sisustuselementti josta jotain piittaan - - viisimetrinen ja vaatii jonkinlaista seinätilaa. Toinen ehdoton elementti on sohvamme, joka on jokseenkin järkälemäinen. Nämä kaksi kun yrittää pieneen tilaan yhdistää, tekee aika herkkää. 100 neliötä ovat periaatteessa kyllä ihan liikaa, mutta käytännössä olisi karsean vaikea löytää olkkaria, johon nämä meidän rakkaat möhköfanttimme mahtuisivat. Onneksi sentään asumme Lahdessa, joten mitään jättivelkaa ei tarvitse ottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin löytää asuntoa, jossa olisi niin järkevä pohja, että jokainen huone tuntuu sopivan kokoiselta ja säilytystilaa olisi riittävästi. Jos meillä olisi mitään hyvää syytä muuttaa pois pääkaupunkiseudulta, siis kehyskuntiakin edemmäksi, niin varmasti lähtisimme. Jo nykyisen asunnon myynnillä saisi ihan superhienon omakotitalon jostain pikkukaupungista tai kunnan taajamasta. Elämänlaadun hurja parannus, vaikka sitten ehkä kaksi autoa olisi välttämättömyys.

      Isot neliöt olisi tietysti mulla haaveena, mutta olen sen verran realisti että tiedän tarvitsevani palvelusväkeä koko homman ylläpitoon :) Joten pysymme semmoisessa 20-30 neliötä per perheenjäsen -kokoluokassa.

      Kiva kun kävit mun blogissa, mä luen sun pläjäyksiä mielelläni!

      Poista
    2. Totta, meidänki piti muuton ohessa remontoida eli poistaa olkkarin ja keittiön sekä työhuoneen seinät ja siirtää keittiötä.:-) Mutta nyt mahtuu molemmat huonekalut ja samaan tilaan. Ihan hetkeen ei kyllä muuttaa tee mieli.
      Mie käyn blogissasi kyllä lueskelemassa kuten monessa muussakin, mutta jätän jälkiä aika harvoin, kun ei tule kommentoitua.:-) Kiva jos viihdyt Pakkaus-blogissa.

      Poista
  2. Mulle oli tosi iso henkinen muutos raskaana muuttaa tämän kaupungin mittakaavassa tunnelmallisesta 1900-luvun alun 90-neliöisestä kaksiosta eli avarasta tilasta lähiöön. Siellä asiat oli fiilismielessä hyvin. Tilaa, valoa, korkeutta, tunnelmaa ja tilaa täälläkin niille kirjoille.

    No, neliöitä on nyt reippaasti enemmän laatikkomaisessa lähiöparitalossa (tai mikä erillispötkö onkaan). Kodinhoitohuone ovella on todella hyvä, samoin ulkorojuvarasto sun muut. Lasten lempipaikka on muuten lattialämmityksellä varustettu eteisen laattalattia. Siinä molemmat pötköttelevät iltaisin alasti ja halailevat toisiaan. Yleensä he raahautuvat lattian lämpöön myös aamuisin kellimään..

    Tänne mahtuu tietenkin kaikki tärkeä ja jokaiselle on omaa huonetta vieraista lukien, mutta. Tahtoisin sen tunnelman ja asunnon (myös puitteiden) persoonallisuuden. Sisustuksella eikä omilla asioilla saa luotua kaikkea.

    Asuntohommat on meillä, siis minulla, ainakin ikuinen haaveiluaihe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Olisiko tarjolla Helsingin kantakaupungista kohtuuhintainen jugendtalon perheasunto nykyisillä mukavuuksilla (lasitettu parveke, sauna, kodinhoitohuone, iso kylppäri, toimiva keittiö jne...), tuohon listaan lisäksi vielä luonto lähellä ja ehkä oma piha? No, tätä ei onneksi tavallisen palkansaajan tarvitse kauan miettiä :)

      Mähän olen vielä sellainen valikoiva kodinhengetär, että ruoanlaitto ja pyykinpesu yms. "puuhastelu" sujuu oikein hyvin ja mielellään, mutta siivoaminen ei kuulu mun vahvuuksiin. Osaisin siis mutta inhoan sitä. Varsinkin nää kausiluontoiset isot hommat eli ikkunat, sauna, kylppäri, parveke, uuni, pakastin - tähän asti oon jotenkin pakottanut miehen tekemään nämä "parempi lihasvoima" -korttia käyttäen tai oon maksanut jollekin sukulaisteinille keikkahommasta.

      Varmaan täytyis nyt ryhdistäytyä ja ottaa lapsi mukaan kaikkiin kotihommiin, että oppii ensinnäkin huomaamaan että joku nämäkin meillä hoitaa, ja jatkossa sitten osallistuu ja alkaa saada omia pieniä vastuita. Se, että on poika, ei ainakaan meillä tarkoita sitä ettei tarttis siivota ja laittaa ruokaa.

      Poista
  3. Voi, tuo Rouva Ruuhkan asunto kuulostaa sellaiselta, joka me ehkä nyt tarvittaisiin. Tosin yleensä tuollaiset asunnot eivät sijaitse juna-aseman välittömässä läheisyydessä tai muuten julkisen liikenteen saumakohdassa. ;)

    Mietin juuri itsekin (oman blogini pohdintojen lisäksi), että kuraeteinen olisi aika hyvä lapsen kasvaessa. Ja kodinhoitohuone auttaisi elämää jo nyt. Mutta kaikkea ei voi saada. Miten tästä tavaran hamstraamisesta pääsisi eroon?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä voin sen hamstraamisen lopettaa mutta tilantarve on ja pysyy - siis että pitää olla sitä lattiapinta-alaakin jolla tassutella. Kuka mulle siivoaisi kaikki ne neliöt?

      Täällä pk-seudulla tuntuu välillä niin kohtuuttomalta maksaa nelosella alkava summa ns. normaalista asunnosta, ihan peruskivalta alueelta ja kohtalaisten kulkuyhteyksien varrelta. Ei siis todellakaan edes haaveilla mistään Lauttasaaren rantalukaaleista tai Espoon kalleimmista omakotialueista. Silti työmatka kaupungista toiseen kestää tunnin suuntaansa jos perheen muu logistiikka eli hoitokuviot ja harrastukset vaatii auton käyttöä. Noh, oma valinta siinä mielessä että aina voi muuttaa muualle halvemman asumisen perässä. Vaan haluisinko olla viitostien varrella ABC-asemalla töissä, jos se olisi asuinpaikan parasta työpaikka-antia...

      Poista

Anna tulla jos siltä tuntuu.