sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Mustia sukkia ja lentäviä tavaroita

Leijonapoika on ollut koko ikänsä aika temperamenttinen tapaus, vaikkakin vauva-aika oli helppoa. Vuoden ikää lähestyttäessä raivareita alkoi tulla, ja nyt kun ollaan keskellä tyylipuhdasta uhmaa, pieni mies on aika tuulellakäyvä. Leijonapoika on esikoislapsena ollut pikkuinen aurinkokuningas ja kaiken keskipiste, ja hän on saanut paljon huomiota, hellyydenosoituksia, kehuja ja kiitoksia koko pienen elämänsä ajan. Hänestä on sitä kautta varmaan tullut vähän huomionkipeä, tai sitten hän on sitä luonnostaan ja paapominen vaan vahvistaa luontaista ominaisuutta. Pikkuveljen ilmaannuttua maisemiin minun huomioni on tietysti ollut voittopuolisesti vauvassa - vauva on itkuinen ja vaatii paljon syliä - ja nyt on isoveljellä pakka sekaisin.

Leijonapoika hakee ihan selvästi käytöksellään huomiota meiltä aikuisilta ja kun sanallinen ilmaisu ei hänellä kuitenkaan riitä kovin syvällisiin pohdintoihin, tunteet purkautuvat fyysisenä toimintana. Meillä huudetaan - siis ihan tavallisetkin asiat pitää puhua huutamalla -, karjutaan, raivotaan lähes transsinomaisessa tilassa, heitellään tavaroita, kiusataan Pikkuveljeä, maristaan, vikistään, roikutaan lahkeessa, jankutetaan, lyödään, tönitään, raavitaan, purraan. Aggressiivisuus on ikävä asia, koska tuollaisen melkein kolmevuotiaan voimat ovat jo niin suuret, että raivonpuuskassa voi saada toiselle aikaan pahaa jälkeä. Myös änkytys on alkanut, kuten jo aikaisemmin kirjoitin. Leijonapoika on myös hyvin fyysinen tyyppi, hänellä on hirveä tarve kiipeillä, loikkia, juosta, pyöriä yms. Leikit, juttelemiset jne. sujuvat usein niin että poika ei ole hetkeäkään paikallaan.

Uhman lisäksi mustasukkaisuus on tietysti syy kaikelle tälle riehumiselle. En usko, että Leijonapojalla olisi mitään varsinaista käytöshäiriötä, koska muuten hän on kuitenkin ihan aurinkoinen ja yhteistyökykyinen tyyppi, ja vieraassa seurassa hyvinkin hienosti käyttäytyvä. Eikös se niin mene, että varsinaisten käytöshäiriöiden kohdalla lapsi ei oikeasti pysty hallitsemaan itseään vaan aggressioita tulee tilanteesta riippumatta?

Minua ei haittaisi, jos raivo kohdistuisi minuun, kestäisin sen kyllä. Mutta vauvan systemaattinen kiusaaminen ja satuttaminen ja nyttemmin myös pihan ja päiväkodin leikkikavereille raivoaminen ja heidän satuttamisensa ei ole millään muotoa hyväksyttävää. Ymmärrettävää kyllä, mutta ei hyväksyttävää. Teimme miehen kanssa päätöksen kääntyä kuntamme perheneuvolan puoleen. En halua terapiaa tai mitään pohdintaharjoituksia, vaan ihan käytännön vinkkejä siihen, miten saisimme tämän aggressiokierteen katkaistua. Onhan selvää, että huonosta käytöksestä lapsi saa huonoa palautetta, mikä taas harmittaa entistä enemmän ja sitten raivotaankin lisää. Pyrimme tietysti joka tilanteessa huomioimaan onnistumiset, mutta niitä on joskus vaikea keksimälläkään keksiä, jos koko päivää sävyttää kiukuttelu ja tappeleminen. Perheneuvolan ajanvarauspuhelimeen vastanneen psykologin mielestä meidän tilanteemme on varsin tavallinen joskin Leijonapojan reagointi on sieltä voimakkaammasta päästä, mutta saimme kuitenkin loppukesäksi ajan vastaanotolle, kun oikein pyysin. Mikä olikin todella hyvä juttu, koska jo seuraavana päivänä tuli päiväkodista viestiä, että sielläkin jo tavarat lentelevät muiden lasten päähän.

Tämä on ollut itsellenikin itsetutkiskelun paikka. Olenko kasvattanut poikaa niin, että olen tietämättäni vahvistanut aggressioiden syntyä? Kuinka paljon luontainen ja peritty temperamentti vaikuttaa? Meillä on aika selkeät rajat ja joidenkin mielestä kovakin kuri, mutta väkivaltaa emme tietenkään kotona käytä emmekä hyväksy. Kurilla tarkoitan sitä, että esim. pöytätavoista pidetään tiukasti kiinni eikä jousteta kuin poikkeustapauksissa, sama koskee vaikkapa liian rajuja leikkejä - jos lapsi ei sanomisesta usko, lelut otetaan pois ja leikke keskeytyy. Tietysti sanomme ensin nätisti ja perustelemme, mutta kun sana ei kuulu, sitten seuraava askel. Itse olen ollut ns. hankala lapsi, eli hyvin temperamenttinen myös, ja olen kiusannut pari vuotta nuorempaa pikkuveljeäni ihan hillittömästi. Meillä lapsuudenkodissa oli ruumiillistakin kuritusta, tosin ei luunappeja ja pikkutukistusta kummempaa. Itse en näistä koe millään lailla traumatisoituneeni. Olisin varmaan tarvinnut paljon jämäkämmät rajat itsekin, kasvatus oli sitten kuitenkin vähän sellaista päivä kerrallaan -menoa.

Toivon, että tilanne rauhoittuisi pian, ja pääsisimme nautiskelemaan koko perheen yhteisistä hyvistä hetkistä useammin kuin nyt. Onko teillä lukijoilla kokemusta yhtä voimakkaista esikoisen reaktioista pikkusisaruksen syntymään, ja miten tilanteet ovat ratkenneet?

6 kommenttia:

  1. Uuh, tsemppiä! Kuulostaa rankalta ja voin joiltain osin samaistua vaikka temperamentit eivät välttämättä esikoisillamme kohtaakaan.

    Otan kantaa tuohon mustasukkaisuuteen, johon meillä auttaa ihan systemaattiset äiti-esikoistytär hetket. Sellaiset ettei vauvaa ole vaikkapa pariin tuntiin mailla halmeilla (vauva siis isänsä kanssa, ei heitteillä;)). Keskitymme toisiimme, luemme, ulkoilemme, piirrämme niin ettei kuopus kaipaile minua tai en tarkista puhelimesta onko tullut sähköpostia ;) Tällaisia on muutama kerta viikossa.

    Ajattelin että ei näin "pieni" juttu varmaan auta laisinkaan, mutta kyllä uskaltaisin väittää että mustasukkaisuuteen se on auttanut, ja myöskin uhmaan! Tosin nythän niitä on paremmin pystytty alkaa harrastamaan kun kuopus ei ole enää siinä maidontankkausmoodissa.

    Hienoa että pyysitte apua! Olen itsekin joskus tuolla uhman syövereissä miettinyt että en pärjää yksin mutta sitten jotenkin taas helpottaa ja nyt on taas hieman seesteisempi vaihe. Tai sitten miehen viikon päästä alkava loma vaikuttaa jo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä! Sitä tarvitaan... Tuota kaksinoloa olemme muutaman kerran harrastaneet, mutta täytyykin ottaa ohjelmaan se ihan systemaattisesti ja lähettää isä ja vauva vaikka vaunulenkille. Imetyksen takia en pysty ihan hirveän kauan vauvasta olemaan erossa (pumppaaminen vaan kiihdyttää maidontuotantoa) mutta kyllä muutama tunti aina pitää järjestyä.

      Mäkin pitkään ajattelin että kyllä se tästä. Nyt on raivo kuitenkin sillä asteella että meidän on välillä hankala olla muiden lapsiperheiden seurassa. Pelkään että leikkikavereille käy huonosti tämän raivonpesän kanssa. Sellaista menoa en halua enkä hyväksy, joten apua on haettava.

      Poista
  2. Minäkin komppaan Adaa ja sanon, että kannattaa ottaa niitä kaksinolo aikoja esikoisen kanssa (kummankin vanhemman). On ihana saada olla sen "oikean esikoisen kanssa", kun esikoinenkin voi olla ihan oma itsensä ilman sisarustilannetta ja sen kautta tuomia paineita.

    Ja upea ja rohkea juttu, että otit yhteyttä peneen (ja vaadit ajan, koska siltä Sinusta tuntui!), sitä varten se palvelu on olemassa (siis ihmisiä ja ihmisten arjen tavallisia poikkeustiloja varten). Uhma on kyllä melkoista ja yhtä aikainen mustasukkaisuus, sepä se vasta melkoista onkin :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä uhma todellakin on aika melkoista. Ja aika syvältä. Normiraivarit olisi ihan jees mutta tämmöinen demolition man -meininki ei. Olin lähestulkoon yllättynyt että sain ajan - tosin vasta loppukesälle mutta kuitenkin - koska olen kuullut että perheneuvolastakaan ei tahdo saada aikoja ennen kuin tilanne pääsee kriisiytymään. Onneksi osaan tarvittaessa olla Leijonapojalleni leijonaemo :)

      Poista
  3. Huh kuullostaa kyllä rankalta... mutta toivotaan, että viimeistään kun heistä on leikillisestikin seuraa toisilleen tilanne muuttuu paremmaksi.

    Meillä on sisko vanhempi ja veli vauva, vauva saa siskon mustasukkaiseksi joka ilmaantuu huutona ja kitinänä, usein huutaa myös ottamaan vauvan pois hänen luotaan leikkejä häiritsemästä.

    mutta joo, aika aikansa kutakin, ei kai tuohon ole paljoa muutakun nuo mitä olet tehnytkin ja odottaa , että laps kasvaa vaiheen ylitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, rankkaa on mutta ilmeisesti en tosiaan ole ainoa jolla esikoinen vetää herneen nenään pikkusisaruksen ilmaantumisesta. Olen kohtalaisella menestyksellä kokeillut tyynenä pysymistä ja vain kohtalaista äänenvoimakkuutta kaikissa tilanteissa. Aina ei pysty olemaan ihan tyyni, mutta yllättävän kivasti olen kouliintunut.

      Poista

Anna tulla jos siltä tuntuu.