perjantai 4. tammikuuta 2013

Katsaus tavarataivaaseen aka Lapsen parhaaksi

Minähän en ole materialisti, kuten kukaan muukaan äiti ei ole, ajattelen vaan lapseni parasta pukemalla hänet lapsen kannalta parhaisiin vaatteisiin, lukemalla paljon (kirjojen omistaminen lisää henkistä pääomaa) ja antamalla lapsen leikkiä kehittävillä, iänmukaisilla ja turvallisilla leluilla.

Parhaat vinkit tällaiseen uhrautuvaan konaisvaltaiseen äitiyteen tulevat aina muilta äideiltä. Laitanpa siis tähän meidän perheessä usein tavattuja tuotemerkkejä ja sarjoja. Saa ottaa mallia ja ostaa samoja kamoja. Mikään ei ole maksettu mainos.

Vaunut ovat Emmaljungan Nitro Cityt, pehmeällä kantokassilla. Olen pienien ja kääntyvien etupyörien erittäin intohimoinen kannattaja. Miksi joutua nitkuttamaan aisaa jotta vaunut saa kääntymään, kun saman voi tehdä vaikka pikkurillillä? Vaunujen merkillä ei tässä asiassa varmaan ole suurta merkitystä, itse halusin kuitenkin vaunut joissa ei ole rikkoontuvia muoviosia ja jotka ovat isokuomuiset ja jotenkin hyväntuntuiset talvea vasten kasvavan esikoisvauvan nukuttamiseen. Ja kerrostaloasukkina kantokassi oli ykkönen, kun vaunut on jätettävä vaunuvarastoon alas. Parvekevaunuja meillä ei ollut, poika nukkui päikkärit kantokassissa lasitetun parvekkeen pöydällä. Ja hyvin nukkuikin. Onhan vaunuissa huonojakin puolia: lähes koomisen toimimaton tavarakori, jalkatuen uskomattoman hankala säätömekanismi ja kuomun kangas, joka roikkua lerpottaa alareunastaan ärsyttävästi.

Matkarattaat Baby Joggerin City Mini. Piti taas olla hyvä kuomu, ja sellaista on vaikea löytää. Menee aika pieneen tilaan. Myös yhtenäinen työntöaisa piti olla, ja kevyesti rullaavat. Kestää painoa 20 kiloon saakka, eli nelivuotiaaksi, jos nyt niin isoa lasta enää rattaissa kukaan kuljettaa.

Syöttötuoli on kotona Tripp Trapp, koska se on nätti ja kestää kouluikään saakka. Alle puolitoistavuotiaalle paras syöttötuoli, siis syöttämisen ja istumisen funktioiden kannalta, on minusta ylivoimaisesti Ikean Antilop, se järkyttävän ruma muovihärveli. Mutta siinä on tarjotin (ei mene ihan niin paljon ruokaa lattialle), vyö (tarviiko perustella...) ja sen voi suihkuttaa puhtaaksi ja jättää vaikka piha-aurinkoon kuivumaan. Ja se menee pieneen tilaan kun jalat ottaa irti. Ja se on niin halpa että mummoloihin voi ostaa omat kappaleet.

Ulkovaatteet Reimatec ja Ticket To Heaven. Eivät mene rikki, pitävät vettä, Reimatecissä silikoniset jalkalenkit. Reilut koot ja semmoiset mallit että vähän naftikin koko ei näytä olevan lapselle epämukava päällä. Jonathan käy varahaalariksi oikein hyvin, mutta ainakin hanskoissa Jonathanin muka-vedenpitävät falskaavat vähän ja hiutuvat karheiksi puolet nopeammin kuin Reimatecit.

Kengät: Kuoma, Viking. Ihan siitä syystä että pojan jalka on todella leveälestinen, melkein kuin ankan räpylä, kun päkiän kohdalla vaan levenee ja levenee.

Sisävaatteet: Lindex, Tutta, Ciraf. Jälkimmäisiä saa kätevästi Prismasta, kestävät edulliseen hintaansa nähden pesua erittäin hyvin, kuosit riittävän kivoja, joskus jopa oikein kivoja. Lindexin poikien farkuissa on ilahduttavan usein resori vyötäröllä ja myös lahkeensuissa, eli ovat sopivat muunkin aikaa kuin silloin kun lahkeen pituus on sentilleen jalan mittainen. Meiltä löytyy sisävaatetta vaikka minkä merkkisenä, mutta nuo kalliit Me&I:t, Småfolkit ynnä muut ihanat retrokuosiset vaatteet menevät oman kokemukseni mukaan muutamassa pesussa nyppyisiksi ja haalistavat väriä.

Kirjoista tällä hetkellä parhaita ovat Tomppa, Aino, Myyrä, Mikko Mallikas, Mimmi Lehmä, Viiru ja Pesonen ja erinäiset muut yksittäiset teokset. Meillä luetaan paljon, joka päivä vähintään iltasadut ja yleensä muutama kirja päivän ja illankin mittaan. Kirjastoa tietysti hyödynnetään, mutta kirjafriikkinä nautin siitä kun pojan huoneen kirjahyllyssä on yhä enemmän omaa. Tiitiäiset, Hanhiemot ja Nalle Puhit on jo valmiina hyllyssä, vielä aika ei ole niille kypsä.

Musiikkia kuunnellaan ja lauletaankin. Soitetaan pianoa sen verran kuin kerrostalossa kehtaa - lapsihan sitä siis haluaa soittaa. Ihan mieletön on Rajattoman Suomen lasten lauluja, samoin Mimmit ja Karvakorvan laulupurkki. Ostoslistalla on vaikka mitä, kunhan nämä saadaan ensin kuunneltua puhki. Ja niitä perinteisiäkin lauluja harrastetaan todella paljon. Hevisaurusta ei ole eikä tule ennen kuin poika itse vaatimalla vaatii. Ja on muuten aikamoisen työn takana löytää niitä ns. perinteisiä lastenlauluja aikuisten laulaminen jotenkin normaalin kuuloisina versioina. Multa itseltä palaa hermo heti kun päiväkotiryhmän levyttämä Pienet sammakot saa alkutahtinsa kuuluviin. Oman lapsen laulu on hellyttävää, vieraiden lasten epävireinen piipitys ei.

Lelut ovat meillä pääosin vanhoina saatuja. Joitain autoja on ostettu kaupasta, esim. kun on pitänyt saada ihan joku tietty pikkuauto. Serkun vanha muumitalo on tämänhetkinen suosikki. Itse olen hankkinut Plaston muoviastiat ja Ikean pehmoruokia, niillä saa aivan huippuja ravintolaleikkejä aikaan. Eikä maksa paljon, varsinkaan, jos nämä kamat bongaisi kirppikseltä! Plaston hiekkalelut ovat must, meidän kesästä ei olisi tullut mitään ilman isoa kuorma-autoa jota voi työntää samalla kun juoksee alamäkeä. Brion puulelut ovat aikuisen silmään tosi kivoja mutta meillä lapsi ei ole niistä koskaan oikein innostunut. Junarata alkaa nyt vasta kiinnostaa, rakennuspalikoiden kulta-aika on joko vasta edessä tai oli lapsen ollessa vielä imeskely- ja pureskeluikäinen. Duploista poika tykkää, nekin on saatu serkulta vanhoina. Vauva-aikana parhaita leluja olivat muutamat Lamazen rapisevat ja kiiltelevät lelut ja ei niin kovin yllättäen kaikkien lasten kestosuosikit: muovirasiat, niiden kannet, muoviset keittiövälineet ja hyvin simppeli pehmeä pallo.

Näin meillä. Lisää vinkkejä 2,5-vuotiaan kuljetukseen, pukemiseen ja viihdytykseen?

4 kommenttia:

  1. Törmäsin noihin Me&I vaatteisiin ensimmäistä kertaa kirppiksellä, nyt joululomalla Suomessa ollessa. Ihmettelin kuinka niistä pyydettiin niin kauheita hintoja kun en koskaan ollut merkistä edes kuullut. Täällä Tanskassa on omat kalliit merkit, joihin tosin tulee aika usein sorruttua (kun varastomyynnistä muka halvalla saa). Totta, ne ei todellakaan kestä pesua/kulutusta kovinkaan hyvin ja olen saanut harjoitella parsimista ihan urakalla... Tai sitten ollaan odotettu kunnes mummo tulee kylään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein kuulee sanottavan, että noissa kalliissa merkeissä puuvilla ja väriaineet on jotain ekoa, joka ei kestä niin hyvin kuin "myrkylliset" tuotteet. Ööö, kiva että on luomuvaatteet, mutta jos trikoopaidasta pyydetään 30 eur, niin odotan että se kestää uudenveroisena vähintään kymmenen pesua. Kyllähän kankaat on sillä lailla laadukkaita ettei hirveästi kutistu tai saumat kierrä, mutta jos värit ovat haaleat parin pesun jälkeen niin ei sellaisia vaatteita edes halua kierrättää kovin monelle lapselle.

      Poista
  2. Samoja merkkejä meilläkin. Lastenvaatteissa olen alkanut lisäksi käyttää Kapphalia ja Seppälää (vauvanvaatteita). Emmaljungat ovat vuosimallia erkki ja vielä taipuivat minun voimin kivasti autoon ja takas :). Mutteivat kulje pikkusormella (kun mukana on esikko stigassa tms :D).

    Olen ajatellut, että tekisin lastenlauluista postauksen. Tein itse jonkun verran "tutkimustyötä" esikoisen vauvavuonna kun ärsyynnyin ostamaantäysin tusinatavaraa, rallatuksia joita ei kuunnellut tuo aiemmin mainuttu erkkikään!

    Meillä briot on ollert leikeissä (junat ja vanhat palokat, ne ei olekaan brioa) nyt todella paljon. Junaleikki on lähes nro 1. Palikoilla rakennus (kuten dublo) kannattaa ohjata eka että lapsi oppii näkemään mitä kaikkea voi niissä nähdä (rakennuksia, luontoa, eläimiä...).

    Mutta löytyykö teillä palapelejä? Entä kirjoja? Pelejä? Lisäpostaus :)!

    T. Materiamutsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei varmaan noi meidänkään Emmaljungat ihan hirveän kevyesti sitten rullaa kun Leijonapoika rimpuilee seisomalaudalla ja ratasosassa on kymmenkiloinen vauva... Mutta yhden pikkuvauvan kanssa ne on ihan unelmankevyet ja ketterät tasaisella maalla.

      Mä olen laittanut seurantaan Ammuu-orkesterin ja Herra Heinämäen Lato-orkesterin, niillä on pari tosi kivaa kappaletta (jotain oli Kaikkien aikojen parhaat lastenlaulut 2 -levyllä). Jos raaskin niin ostan. Ipanapat yms. on myös aikuiseen makuun tosi kivoja mutta vähän popahtavat rallatukset ei ainakaan meillä oikein pure 2-vuotiaaseen.

      Palapelejä, muumilotto, värikynät + värityskirja on, mutta poikaa ei todellakaan kiinnosta. Kuusipalaisen palapelin saa hirveän äheltämisen jälkeen kasaan (jos vaan vieteri on kestävällä tuulella). Vertaan poikaa toiseen samanikäiseen poikaan, joka tekee ihan suvereenisti 36 palan palapelin ja värittää tarkkaan reunan sisäpuolelta. Joo, ei meillä. Autoja olla pitää, ja kirjoja tykkää hirveästi kuunnella ja selailla. Ollaan kyllä koetettu tuputtaa näitä näpertelypuuhiakin, mutta ei ole hänen heiniä. Dvd:itä voisi katsoa ihan loputtomiin, muutama mieleinen sarja on ja niitä hyödynnetään härskisti aina kun äiti on vähän väsynyt tai tarvii saada jotain kotitöitä aikaiseksi. Mikään pikku siivous- tai leipuriapulainen poika ei todellakaan ole, joten yhdessä tekeminen ei tällä haavaa oikein onnistu.

      Poista

Anna tulla jos siltä tuntuu.